Špíz Uzená klobása Slave Natura ½ červené cibule ½ červené a žluté papriky 5 menších hub vlastního výběru
Tip: místo hub můžete použít sušené švestky.
Příloha
150 g Kuskusu
Marináda
4 lžíce oleje
Sůl
Pepř
Kurkuma
Sušený česnek
Uzená paprika (dle chuti)
V prvním kroce je potřeba si zapnout troubu, stačí na 200 °C a nechat zahřát. Pojďme si vše nakrájet na středně velké kousky, klobásy na kolečka, houby na čtvrtky a zeleninu na čtverečky, nebo co vám z toho prostě vyjde. Jakmile je vše na kusy, začíná zábava. Postupně si na špejle napícháme, co chceme, kolik toho chceme a v jakém pořadí chceme.
Teď přichází na řadu potěrka, koření, kterým potřeme špízy. V misce si smícháme všechno koření. Nemáte-li kurkumu, použijte curry, nemáte-li curry, použijte sladkou papriku. Pečlivě směs promíchejte, uložte špízy na plech a potřete je.
Pečeme v troubě 15 minut, či do té doby, než vypadají hotové. Mezi tím, co se nám pečou špízy, zalijeme kuskus horkou vodou, promícháme a necháme odstát. Po 5 minutách kuskus ochutnáme a jestli se vám zdá ještě tvrdý, přelijeme horkou vodu. Kuskus je ideální příloha, jelikož si ji můžeme ochutit mnoha způsoby. Stačí osolit, ale můžeme se odvázat a přidat do kuskusu balkánský sýr s černými olivami, nebo sušená rajčata s oreganem. Záleží na chuti.
Toť vše. Podáváme teplé. Dobrou chuť!
